SAYAÇ OKUMA İŞLEMLERİ

Isı gider paylaşım sisteminde ölçüm cihazlarının düzenli olarak okunması, verilerin doğru bir şekilde analiz edilerek uzun yıllar boyu saklanması büyük önem taşımaktadır.

Sayaç tipi ve teknolojilerine göre tüketim verilerinin alınması için bir çok farklı yöntem vardır.

DAF Enerji Yönetimi olarak 2009 yılından itibaren bir çok proje tipinde kullanılan birbirinden farklı haberleşme teknolojilerine sahip sayaç tiplerinin kurulumu ve düzenli olarak okuma işlemlerinin gerçekleştirilmesi alanında elde ettiğimiz tecrübeleri sahada uygulayarak projelerde tüm haberleşme tiplerinde minimum veri kaybı ile hizmet veriyoruz.

SAYAÇ MARKA MODELDEN BAĞIMSIZ

Ölçüm cihazları, Avrupa standardlarına göre üretilerek onay alır. Bu ölçüm cihazları TSEN 13757 standardına uygun açık protokol haberleşme sistemine (OMS) sahip olmalıdır.

Bu kapsamda üretilen Apator, DAF, Danfoss, Landis Gyr, Qundis, Engelmann, Diehl, ista, Techem, Sensus, GWF, Itron, Cem, Siemens, Honeywell, Wehrle, Minol-Zenner, Calmet, Atlas, General, Teksan, Keskar, innotas, Tebas gibi bir çok üreticinin ölçüm cihazları için firmamız tarafından okuma ve gider paylaşım hizmeti sağlanmaktadır.

Sahada, 13757 standardından önce üretilen kapalı protokol (şifreli) haberleşen ölçüm cihazları da bulunmaktadır. Bu cihazlar genellikle sadece tedarikçisi tarafından okunabilmektedir.

KABLOSUZ (WİRELES M-BUS, LORA) SAYAÇ OKUMA

 

Kablosuz haberleşme sistemine sahip ölçüm cihazları tüketim verilerini tedarikçileri tarafından belirlenen takvim ve sıklığa göre radyo dalgalarıyla iletirler.

Ölçüm cihazları tarafından iletilen tüketim verileri Wireless M-Bus veya Lora teknolojisine sahip ekipmanlarla bir bilgisayar vasıtasıyla toplanabilmektedir.

Bu veriler aynı zamanda binanın çeşitli noktalarına yerleştirilen veri toplama üniteleriyle uzaktan, otomatik olarak da alınabilmektedir.

KABLOLU (M-BUS) SAYAÇ OKUMA

Bu sistemde tüm sayaçlar bina şaftlarına çekilen M-Bus kablo hatlarına bağlıdır.

M-Bus ana hatları veri okuma panosunda bulunan m-bus dönüştürücüler (konvertörler) ‘in bulunduğu noktaya uzanır.

M-Bus kovertörlerinin bulunduğu okuma panosuna manuel olarak bağlanan bir bilgisayar ile sayç verileri alınabildiği gibi bu noktaya bağlanan bir gateway ile de sayaç tüketim verileri uzaktan, otomatik olarak alınabilir.

VERİ SAKLAMA

 

Isı Pay Ölçer, Isı veya Soğutma Sayacı (Kalorimetre), Sıcak veya Soğuk Su Sayaçları tüm cihazlardan alınan tüketim verileri, ne şekilde okunursa okunsun güvenilir bulut sunucularımızda en az 10 yıl boyunca saklanır.

VERİ ANALİZİ VE RAPORLAMA

Ölçüm cihazlarından alınan tüketim bilgileri bir çok etkene göre analiz edilmeli ve tesis yönetimine raporlanmalıdır;

  • Ölçüm cihazları arızalanabilir,
  • Montajı ters-yanlış yapılmış, bu nedenle tüketimi ölçmüyor veya tüketimin üzerinde ölçüm yapıyor olabilir,
  • Bağımsız bölümlerde su veya enerji kaçakları olabilir,
  • Kullanıcı tarafından kötü niyetli bir müdahale yapılmış olabilir.
  • Merkezi sistem kazanları verimsiz çalışıyor veya sistemde kaçaklar bulunabilir, bunlar binanın enerji maliyetlerini arttırabilir.

FATURA PAYLAŞIMI

 

Veriler hata, arıza ve manipülasyon analizinden geçirildikten sonra bina yöneticisi tarafından iletilen merkezi sistem yakıt, su eve elektrik faturaları yasal mevzuat çerçevesinde pay edilir.

Gider paylaşım hesaplamaları tarafsız olarak yetkili ölçüm şirketi kimliğimizle yasal mevzuattan ödün vermeksizin gerçekleştirilmektedir.

GENİŞ KAPSAMLI ÇÖZÜMLER

Doğalgaz Faturası
Sıcak Su Yakıt Ortak / Tüketim Gideri
Isınma Ortak / Tüketim Gideri
Sosyal Tesis Gideri

Su Faturası
Sıcak / Soğuk Su Gideri
Ortak Alan / Havuz / Bahçe Sulama / Sosyal Tesis Gideri

Elektrik Faturası
Elektrik Ortak / Tüketim Gideri
Soğutma Chiller / WSHP / Ortak Tüketim Gideri
Klima Santralleri Ortak Tüketim Gideri
Taze Hava Ortak ve Tüketim Giderleri
Ortak Alan / Asansör vb. Tüketim Giderleri
Sosyal Alan Tüketim Giderleri

MERKEZİ SİSTEM GİDER PAYLAŞIM BELGESİ

Yaptığımız gider paylaşım sonucu bağımsız bölümlere sunulan gider paylaşım belgelerinde gider paylaşım hesaplamasının detayları yoruma yer bırakmayacak şeffaflıkta sunulmaktadır.

Kullanıcılar binaya gelen faturaların nasıl ayrıştırıldığını hangi rakamlara bölündüğünü görerek gider paylaşım hesaplamasının sağlamasını kolaylıkla yapabilirler.

Kullanıcılar QR Barkodu okutarak DAFSmart Dijital Platformuna kolayca ulaşabilirler.

GİDER PAYLAŞIM TABLOSU (BİNA / SİTE / TESİS YÖNETİMİ)

Fatura paylaşımı ile birlikte tüm bağımsız bölümlerin endeks, tüketim maliyet ve giderlerini gösteren bir gider paylaşım tablosu sunulur.
Tablo, excel formatında filtre ve sıralamaya uygundur.
Bina yöneticileri yüksek, tüketimleri, tüketim yapmayan bağımsız bölümler vb. tespit edebilmek için bu özellikleri kullanabilmektedir.
Bu tablo giderlerin muhasebeleştirilmesi için de kullanılır.
Aynı zamanda muhasebe ve yönetim programlarına özel formatlarda gider paylaşım tablosu talep edilen bir çok formatta firmamız tarafından sunulmaktadır.