Isı gider paylaşım sisteminde ölçüm cihazlarının düzenli olarak okunması, verilerin doğru bir şekilde analiz edilerek uzun yıllar boyu saklanması büyük önem taşımaktadır.
Sayaç tipi ve teknolojilerine göre tüketim verilerinin alınması için bir çok farklı yöntem vardır.
DAF Enerji Yönetimi olarak 2009 yılından itibaren bir çok proje tipinde kullanılan birbirinden farklı haberleşme teknolojilerine sahip sayaç tiplerinin kurulumu ve düzenli olarak okuma işlemlerinin gerçekleştirilmesi alanında elde ettiğimiz tecrübeleri sahada uygulayarak projelerde tüm haberleşme tiplerinde minimum veri kaybı ile hizmet veriyoruz.
Sahada, 13757 standardından önce üretilen kapalı protokol (şifreli) haberleşen ölçüm cihazları da bulunmaktadır. Bu cihazlar genellikle sadece tedarikçisi tarafından okunabilmektedir.
Ölçüm cihazlarından alınan tüketim bilgileri bir çok etkene göre analiz edilmeli ve tesis yönetimine raporlanmalıdır. Çünkü;
Enerji tüketiminin akıllı okuması, binalara gitmeden, tek tek dairelere girmeye gerek kalmadan tam otomatik olarak çalışır. Ölçüm cihazlarının değerleri günlük olarak okunur. Bu nedenle hiçbir detay gözden kaçmaz. Akıllı veya uzaktan okuma, sıcak ve soğuk su, ısı, gaz ve elektrik tüketimini izleyebilir, kaydedebilir ve değerlendirebilir.
Sitenin mevcut sayaç haberleşme sistemine ilave edilen gateway’ler ile ölçüm cihazlarının verileri verileri sürekli olarak sunucuya aktarılır. Sistem, elektronik veri işlemeyi ve bunların enerji maliyet muhasebesi sistemine, kullanıcıların ve yöneticilerin sürekli olarak tüketimi izleyip kontrol edebilecekleri internet portalı dafsmart.com’a iletilmesini sağlar.
Gatewayler genellikle apartmanların ortak alanlarına sitelerin otomasyon odalarına kurulurlar. Bu nedenle herhangi bir bina tadilatı yapmaya gerek yoktur.